Hogyan koncentrálj a valóban fontos dolgokra?

Kulcsszokások: A #1 gondolat a kiemelkedő eredmények eléréséhez

Az előző cikkemben megosztottam azokat a gyakori hibákat, amik leginkább megakadályozhatnak a céljaid elérésében.

 

De felmerülhet a kérdés, hogy mi a megoldás?

 

„Hogyan csináljam végig azt, amit elterveztem? Hogyan tudok kiegyensúlyozott, fenntartható teljesítményt elérni? Hogyan tudok maradandó szokásokat kialakítani?”

Ahogy a híres Albert Einstein idézet is szól: „Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra és várni, hogy az eredmény más legyen.”

Vagyis ha eddig nem működtek azok módszerek, amiket próbáltál, valószínűleg más megoldásra van szükséged.

Sajnos a legtöbben mégis ugyanazokat a hibákat ismételik: szétaprózzák a figyelmüket és nem azokra a dolgokra koncentrálnak, amik VALÓBAN fontosak.

Manapság szinte minden téren rengeteg döntési lehetőségünk van. A nagy szabadságnak persze rengeteg előnye van, a hátránya viszont az, hogy nagyon könnyű elveszni a mindennapokban.

Nehéz megőrizni a fókuszunkat és a helyes irányban tartani az életünket.

Vagyis amire szükségünk van, hogy meghatározzuk azokat a tevékenységeket, amik a legnagyobb hatással vannak az életünkre és napról napra biztosítsuk, hogy a fontos dolgok megvalósuljanak.

A kulcsszokások olyan szokások, amiket ha időről megismételünk, azok sok más területre is pozitív hatással vannak.

Ahogy Charles Duhigg a Szokás hatalma című könyvében fogalmaz:

„A kulcsszokásokra összpontosítani azt jelenti, hogy a siker nem azon múlik, hogy minden egyes dolgot rendbe teszünk-e. Ehelyett néhány kulcsfontosságú tényezőt kell azonosítanunk, és azok olyan folyamatot indítanak be, amelyek idővel mindent átalakítanak.”

Mi is pontosan ezt szeretnénk csinálni: „azonosítani” a legfontosabb szokásokat, majd ezeket minél következetesen megvalósítani.

Elfoglaltság helyett eredmények

Ahogy az előző levelemben is kitértem rá, a legtöbb ember számára a produktivitás azt jelenti, hogyan tud minél TÖBB feladatot, minél hamarabb elvégezni.

Egy munkahelyen persze hasznos lehet, ha látják rajtad, hogy ambiciózus vagy és még idő előtt elvégzed a kitűzött feladataid.

Viszont ha a vállalkozásodat vagy a személyes életedet szeretnéd építeni, akkor nem ez a legjobb megoldás. Ugyanis önmagában véve a produktivitás nem hoz automatikusan jobb eredményeket.

Hiába vagy hatékony és hiába dolgozol sokat, ha nem a megfelelő feladatokra koncentrálsz, csak elfoglalt leszel, de nem fogsz előrébb jutni.

És ahogy a híres Peter Drucker idézet is szól: „Nincs annál haszontalanabb dolog, mint hatékonyan elvégezni azokat a feladatokat, amiket meg sem kellett volna csinálnod.”

Vagyis nem az a célunk, hogy állandóan elfoglaltak legyünk és túlhajtsuk magunkat, hanem az, hogy az időnket és az energiánkat azokra a dolgokra fordítsuk, amik a legtöbb értéket termelik az életünkben.

Ha sikerül minden nap akár csak 2-3 órát a kulcsfeladatokra koncentrálni, akkor biztos lehetsz benne, hogy hónapról hónapra előrébb leszel, és csak idő kérdése, hogy kiemelkedő eredményeket érj el.

Ha korábban foglalkoztál már önfejlesztéssel vagy produktivitással, valószínűleg hallottál már a Pareto elvről, más néven a 80-20 szabályról.

A személyes hatékonyságra vetítve a Pareto elv lényegében azt jelenti, hogy az eredményeid 80%-át a feladataid 20%-a biztosítja.

Vagyis ha havi 100 óra helyett csak 20 órát foglalkoznál a vállalkozásoddal, de ezt valóban koncentráltan, a legfontosabb feladatokra fókuszálva tennéd, minden bizonnyal a munkád 80%-a ennyi idő alatt is elkészülne.

Az én vállalkozásomban például az egyik legnagyobb értékteremtő tevékenység a tartalomkészítés. Nem az olvasás, nem a tervezgetés és nem is a weboldalam csinosítgatása. Ezért is próbálok minél többet időt fordítani az írásra és a videók elkészítésére.

Logo készítéssel szöszmötölni és betűtípusokat állítgatni könnyű, de csekély hozzáadott értékkel bír. Jó tartalmakat készíteni nehéz, de sokkal jobb eredményekhez vezet.

Kulcsszokások munkalap

Felmerülhet a kérdés, hogyan tudod mindezt a gyakorlatba ültetni?

„Hogyan tudom eldönteni, hogy mire érdemes fordítanom a figyelmem? Mik a legfontosabb tevékenységek és szokások? Mi az, ami leginkább előre vinne az életemben?”

Sajnos az emberek 99%-a sohasem válaszolja meg ezeket a kérdéseket, ezért az ideje nagy részét olyan dolgokkal tölti, amik nem igazán fontosak.

Így azonban nem lehet haladni, és ebben fog segíteni a Kulcsszokások munkalap.

A Kulcsszokások munkalap egy rendkívül egyszerű eszköz, ami segít előre meghatározni azokat a tevékenységeket, amik idővel egészen biztos, hogy előrébb visznek.

Például, számomra az egyik ilyen kulcsszokás az edzés.

Természetesen az edzés önmagában sok pozitívummal jár: erősebb, izmosabb és kitartóbb leszek tőle és jobban is érzem magam a bőrömben.

Ezeken a kézenfekvő dolgokon kívül a rendszeres mozgás sok más területre is pozitív hatással van.

  • Az edzés növeli az energiaszintem és a fókuszom, így nem csak a munkában tudok jobban teljesíteni, de a családommal is jobban jelen tudok lenni.
  • Az edzés javítja az alvásminőségem, ezért másnap könnyebben kelek és produktívabban tudom indítani a napot.
  • Az edzés hatására jobban figyelek a kajára is. Egészségesebb ételeket eszek, kevesebbet nassolok és kevesebb alkoholt iszok.

Az edzés tehát egyfajta kulcsszerepet (kulcsszokást) tölt be az életemben, ami az egészségemre, a munkámra és a kapcsolataimra is jó hatással van.

Vagyis nincs szükségem külön fókusz növelő, alvást segítő és étkezési szokásokra. Elég ha az edzésre koncentrálok, és ez a többit automatikusan húzza magával.

Ugyanezt a stratégiát rá tudod vetíteni a karrieredre, a vállalkozásodra, a pénzügyeidre vagy a kapcsolataidra.

Ha pedig sikerült feltérképezned a legfontosabb szokásokat, már csak egy jól működő stratégiára van szükséged, amivel fenntarthatóvá tudod tenni a haladásod.

Erről hamarosan bővebben is írok, de először szeretném, ha elkezdenéd a folyamatot a Kulcsszokások munkalap segítségével.

Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy természetesen nem egy „varázspiruláról” van szó, amit ha elkészítesz, azonnal megváltozik az életed.

Ezzel együtt biztos vagyok benne, hogy nagyon hasznosnak fogod találni a gyakorlatot és a segítségével egyszerűbbé fog válni a tartós eredmények elérése.