#PMP Hírlevél: értékes tartalmak, hasznos eszközök, inspiráló gondolatok

Produktivitás & Mindset Percek #11

1. Heti könyvajánló

Nehezen veszed rá magad a tanulásra és a munkára?

Halogatod az edzést, hogy egészségesebb életmódra válts, új emberekkel ismerkedj meg vagy pozitív szokásokat alakíts ki?

Akkor ismered az ellenállást.

Steven Pressfield könyve elsősorban az alkotói kihívásokról (belső ellenállásról) szól, mégis számtalan gondolatot tartalmaz, amit az élet más területein is kamatoztathatunk.

Az ellenállás az, ami megakadályoz abban, hogy kibontakoztassuk a lehetőségeinket, előre lépjünk a munkában, egészségesebben éljünk, vagy minőségi kapcsolatokat alakítsunk ki.

Ha nem tudjuk leküzdeni ezt a belső feszültséget, folyamatosan bennünk lesz a félelem, hogy hibázni fogunk, szabotálni fogjuk magunkat, vagy bele se vágunk a dolgokba.

Amikor először olvastam a könyvet szinte minden második mondatot aláhúztam benne, annyira tetszettek Steven Pressfield meglátásai.

A könyv nem csak remek gondolatokat tartalmaz, de inspirációt is ad, hogy szembenézzünk kétségeinkkel, félelmeinkkel és legyőzzük önmagunkat.

2. A hét videója

Akik ismernek, tudják rólam, hogy mindig szívesebben hoztam óvatos és megfontolt döntéseket ahelyett, hogy nagyfokú kockázatot vállaljak.

A megfontoltságnak számos előnye van, de kizárólag „biztonságra játszani” szintén nagyon kockázatos lehet.

A túlzott óvatosság hátterében gyakran olyan félelmek állnak, amik könnyen megakadályozhatnak a céljaink elérésében:

  • Félelem a veszteségtől.
  • Félelem a lehetséges kudarctól.
  • Félelem attól, hogy hibát követünk el.
  • Félelem mások megítélésétől, vagy attól, hogy esetleg kiderül, hogy „nem vagyunk elég jók”.

Ezekkel a legtöbbször nem kellemes szembenézni, miközben az életben gyakran azok a döntéseink visznek előrébb, amiket félünk megtenni.

Tim Ferriss arra ösztönöz, hogy nézzünk szembe a félelmeinkkel, ehhez pedig egy olyan eszközt is megoszt az előadásában, ami segít, hogy jobb döntéseket hozzunk akár a pénzügyekben, a karrierben vagy a magánéletben.

3. A hét eszköze

Az 5 perces napló egy egyszerű módszer, ami segít, hogy jobb hangulatban, produktívabban teljenek a napjaink.

A naplóban 5 kérdés szerepel, amiket valóban meg lehet válaszolni 5 perc alatt.

  • Mi az, amiért hálás vagyok?
  • Mivel tehetném jóvá a mai napot?
  • Napi megerősítések…
  • Három nagyszerű dolog a mai napból…
  • Hogyan tehetném még jobbá a holnapi napot?

A kérdések közül az első hármat reggel, az utolsó kettőt pedig este érdemes kitölteni.

Én éveken keresztül töltöttem ezt a naplót (kicsit más kérdésekkel), ami nagyon jó keretet és fókuszt adott a napjaimnak.

Nem is értem, hogy egy időben miért hagytam fel a szokással.

4. A hét gondolata

A pókerben az a szép, hogy bár mindig figyelembe kell venni a véletlent, a hosszú távú eredményeket nem a szerencse határozza meg. Valaki kaphat rémes handet, de legyőzheti azt, aki príma lapokat kapott. Természetesen az, akinek jó a handje, nagyobb eséllyel nyerhet a partiban, de végső soron a győzelmet az határozza meg - igen, kitaláltad! -, hogy a játékosok miként döntenek a játszma során. Az életet ugyanígy látom. Mindenki megkapja a lapokat: van, aki jobbakat, mint mások. És bár lehet ragaszkodni a lapjainkhoz és azt érezni, hogy kiszúrtak velünk, az igazi játék abban rejlik, hogyan variáljuk a kártyákat, milyen kockázatokat vállalunk, milyen következményekkel vagyunk hajlandók együtt élni. Az emberek, akik következetesen a legjobb döntéseket hozzák a változó helyzetekben, előbb-utóbb előrejutnak a pókerben és az életben. És nem szükségszerűen ők kapták a legjobb lapokat.

5. A hét kérdése

Hogyan hozhatnád ki a legjobbat a mai napból?

Iratkozz fel az email listámra, hogy hozzáférj a legjobb tartalmakhoz!