#PMP Hírlevél: értékes tartalmak, hasznos eszközök, inspiráló gondolatok

Produktivitás & Mindset Percek #10

1. Heti könyvajánló

A fókusz az egyik legértékesebb készség a mai világban, mivel a legtöbben nem képesek huzamosabb ideig egy dologra koncentrálni.

Nem véletlenül.

Egy olyan világban élünk, ahol mindenki a figyelmünkért harcol (okostelefon alkalmazások, cégek, hirdetések, influencerek, közösségi média, híroldalak, stb.).

Nem csoda tehát hogy gyakran érezzük azt, hogy elaprózódik a figyelmünk, és pont a számunkra fontos dolgokra nem jut elég.

Daniel Goleman könyve számos izgalmas kutatást és praktikus gondolatot tartalmaz, amik számomra is sokat segítettek, hogy a figyelmem azokra a dolgokra irányítsam, amik valóban fontosak.

2. A hét videója

A legtöbb embernek nem okoz problémát megszakítás nélkül 2-3 órát tölteni a képernyők előtt.

Sőt, gyakran észre sem vesszük, mennyi idő el tud menni böngészéssel, sorozatokkal, videójátékokkal.

De mi a helyzet a tanulással, az új készségek, új szokások elsajátításával?

Sokaknak egy rövid mozgás és egy óra fókuszált munka is komoly kihívást jelent.

Új projectekbe kezdeni, vállalkozást indítani és életmódot váltani pedig egyenesen lehetetlen feladatnak tűnhet.

De miért ez nagy különbség? Miért van az, hogy nehezebben vesszük rá magunkat azokra a dolgokra, amik leginkább építenék az életünket? És hogy lehet az, hogy bizonyos embereknek ez egyáltalán nem okoz problémát?

Az ajánlott videó egy remek összefoglaló arról, hogyan működik az agyunk, és mit tehetünk annak érdekében, hogy mi is könnyebben és motiváltabban csináljuk meg a nehéz dolgokat.

3. A hét eszköze

Repülő mód

A legtöbb embernek ébredés után az első dolga, hogy kezébe veszi a telefonját, lecsekkolja az e-mailjeit, megnézi a hírfolyamát, vagy bele veti magát a hírek olvasásába.

Bizonyára te is tapasztaltad, hogy mennyi idő elmehet ezekkel a dolgokkal.

A reggeli elkalandozás gyakran halogatáshoz vezet, a halogatást pedig sokszor lelkiismeret-furdalás követi, ami egészen le tudja húzni a hangulatod.

Az, hogy reggelente mire fordítod a figyelmed és mivel töltöd az időd, meghatározza azt is, hogy milyen lesz az érzelmi állapotod és a mindset-ed.

Például, ha ébredés után az első dolgod, hogy elkezded nyomkodni a telefonod, ezzel nem csak értékes időt vesztegetsz, hanem arra tanítod az agyad, hogy egy cselekvőképes állapot helyett egy reaktív állapotba kerüljön.

Az egyik legjobb módja, hogy proaktívan indítsd a napod, ha egyszerűen a felkelést követően 1-2 órára repülő módba rakod a telefonod.

Banális ötletnek hangzik, gyakran mégis a legegyszerűbb megoldások azok, amik a legjobban működnek.

4. A hét gondolata

Amint láthatod, a boldogság titka nem abban rejlik, hogy folyamatosan többet akarunk, hanem abban, hogy kifejlesszük azt a képességünket, hogy a kevesebbet is élvezni tudjuk.

5. A hét kérdése

Mennyire visznek előre azok a dolgok, amiket könnyű megtenni? Milyen következményei lehetnek, ha nem állsz bele a nehéz feladatokba?

Iratkozz fel az email listámra, hogy hozzáférj a legjobb tartalmakhoz!