#PMP Hírlevél: értékes tartalmak, hasznos eszközök, inspiráló gondolatok

Produktivitás & Mindset Percek #1

1. Heti könyvajánló

Kevés könyv, van, amit többször is olvastam, de Ryan Holiday műve köztük van.

Ez a könyv az egóról (nem a pszichológiai értelemben) szól, ami számtalan karriert tett tönkre és nagyon sok embert akadályozott meg abban, hogy megvalósíthassa a személyes céljait.

Sajnos erre a saját környezetemben is gyakran látok példákat, és szinte mindig eszembe jutnak a könyv gondolatai arról, hogy mennyire fontos nyitottsággal és alázattal állni az élethez.

Ryan Holiday bemutatja, hogyan nézhetünk szembe önmagunkkal, és hogyan ismerhetjük fel a döntéseink, cselekedeteink mögött a saját egónkat, amely sokszor arra kényszerít, hogy az érdekeink ellen döntsünk.

2. A hét videója

Pont egy hónapja fejeztem be David Goggins (Can’t Hurt Me) könyvét, amit hamarosan felrakok a Top 20-as olvasólistámra is. Azóta is kerestem hasonló erejű könyveket, de egyelőre nem találtam olyat, ami ennyire megfogott volna.

Találtam viszont egy kiváló Podcastot, ami betekintést ad David Goggins életébe, küzdelmeibe és abba a szemléletmódba, ami egy hihetetlen hátrányos helyzetből a világ egyik legkeményebb atlétájává tette őt.

A beszélgetés hosszú, nyers és kíméletlenül őszinte, de engem pont ez a valódisága fogott meg a legjobban.

3. A hét eszköze

A Freedom egy blokkoló alkalmazás, aminek a célja, hogy kizárja a zavaró tényezőket és azokra a dolgokra fókuszálhass, ami valóban számít.

Az alkalmazáson belül kiválaszthatod, hogy milyen oldalakat vagy appokat szeretnél blokkolni. Beállíthatsz különböző időszakokat, amikor nem szeretnél hozzáférni a választott alkalmazásokhoz. Ha pedig hardcore megoldásokat szeretnél, akár az egész internet hozzáférésed is letilthatod.

A Freedom a legtöbb platformon elérhető (Mac, Windows, iOS, Androidon) PC-n és okos eszközökön egyaránt.

Nekem sokat segített a Freedom abban, hogy…

  • produktívabb legyek és ne vesszek el már kora reggel a hírek és a YouTube videók között
  • amikor dolgozok, valóban fókuszált legyek és ne terelje el a figyelmem egy bejövő e-mail vagy Facebook üzenet
  • nyugodtabb legyek, mivel nincs egy állandó „kényszer”, hogy naponta 58-szor lecsekkoljam a telefonom (úgy sem férek hozzá a legtöbb alkalmazáshoz)

Aktuális kísérlet, hogy egy hétig teljesen leblokkoltam a telefonom az e-mail, a böngésző és a YouTube hozzáférésem is. (A közösségi média oldalakat és applikációkat már évek óta töröltem)

Kíváncsi vagyok, hogy mennyire fognak hiányozni ezek a szolgáltatások és mennyi időt spórolok meg így hetente.

4. A hét gondolata

„A fegyelem egyenlő a szabadsággal.”

5. A hét kérdése

Mi az az EGYETLEN dolog, amit ha megcsinálnál a mai napon, elégedetten mennél aludni?

Iratkozz fel az email listámra, hogy hozzáférj a legjobb tartalmakhoz!