#PMP Hírlevél: értékes tartalmak, hasznos eszközök, inspiráló gondolatok

Produktivitás & Mindset Percek #9

1. Heti könyvajánló

Mi a közös Leonardo da Vinci, Charles Darwin, Mozart, a Wright fivérek, Benjamin Franklin és Thomas Edison életében?

Röviden a kiválóság, vagyis mindannyian mesteri szintet értek el a maguk területén.

Robert Greene közel 50 kiválóság élettörténetén keresztül mutatja be azokat a tulajdonságokat, élet stratégiákat és szemléletmódot, amik lehetővé tették a maguk nemében páratlan eredmények elérését.

Az élettörténeteken kívül a könyv leírja azt is, hogyan tudjuk mindezt a saját életünkre vonatkoztatni.

Hogyan tudunk mi magunk is a kiválóság útjára lépni, annak minden szépségével és nehézségével együtt.

„A kiválósághoz vezető út türelmet igényel. 5-10 éven át az útra kell fókuszálnod, mielőtt learathatod az erőfeszítéseid gyümölcsét… Tartós sikerre és pénzre nem azok tesznek szert, akik ezekre célként tekintenek, hanem azok, akik a tudásra és az életük kiteljesítésére koncentrálnak.”– Robert Greene

2. A hét videója

David Blaine-el Joe Rogan podcastjában találkoztam először, aki már az interjú elején teljesen elvarázsolt a történetével.

David Blain bűvész, aki az elképesztő kártyatrükkjei mellet az az extrém mutatványairól lett híres.

Többek között volt 7 napig élve elásva egy New Yorki parkban, 3 napot töltött egy jégtömbbe zárva, 44 napon keresztül éhezett egy dobozba zárva és 17 perccel megdöntötte a légzés visszatartás világrekordját.

David Blaine mutatványai önmagukban is elképesztőek, összeadva pedig egyenesen emberfeletti a teljesítménye.

Ami pedig igazán lenyűgöző a munkásságában, hogy mi visz rá valakit, hogy (apaként) gyakran az életét kockáztatva folyamatosan feszegesse a határait.

Számomra az egész TED előadás nagyon izgalmas volt, az utolsó másfél percet, pedig legalább 10-szer megnéztem, annyira megragadott a mondanivalója.

3. A hét eszköze

A Brain Fm, egy egészen különleges alkalmazás. Az oldalon olyan, mesterséges intelligencia által generált zenéket hallgathatsz, amik növelik a koncentrációs készséget és elősegítik a fókuszált munkát.

Ráadásul mindezt teljesen tudományos alapokon. Wow! (Ha érdekel a téma, érdemes elolvasni a hivatalos oldalon megosztott tanulmányokat.)

A Brain FM-en három lehetőség közül választhatsz, attól függően, hogy mihez szeretnél megfelelő háttérzenét: koncentrációhoz, meditációhoz vagy pihenéshez.

A témákon belül további számtalan lehetőséged van, hogy megtaláld, melyik “szám” az, ami igazán segít az elmélyülésben.

Készülj föl, hogy a Brain Fm “zenéi” első hallásra nagyon furcsák lehetnek.

Én például kezdetben nem is értettem, hogy lehet azokat 10 másodpercnél tovább hallgatni, anélkül, hogy az őrületbe kergetnének.

Ettől függetlenül mégis adtam egy második esélyt a Brain Fm-nek, és egyáltalán nem csalódtam. Nem véletlenül írják a készítők sem, hogy pár percig próbálkozni kell, mire az ember ráérez, és a módszer kifejti a hatását.

És valóban, ha egyszer sikerül megszoknod, könnyen be tud szippantani.

Egy próbát mindenképpen megér.

4. A hét gondolata

A végső kimerültség és a testi kínok határán túl olyan erőtartalék várhat - az az érzés, hogy könnyedén, erőfeszítés nélkül bármire képesek vagyunk -, amelyről álmunkban sem hittük, hogy egyáltalán a birtokunkban van, és amely éppen azáltal lesz mozgósítható, hogy leküzdünk korábban leküzdhetetlennek vélt akadályokat.

William James

5. A hét kérdése

Mik azok a dolgok, amikre nincs ráhatásod, mik azok a dolgok, amiket meg tudsz tenni?

Iratkozz fel az email listámra, hogy hozzáférj a legjobb tartalmakhoz!