#PMP Hírlevél: értékes tartalmak, hasznos eszközök, inspiráló gondolatok

Produktivitás & Mindset Percek #8

1. Heti könyvajánló

Szerintem, ezt a könyvet nagyon sok embernek el kellene olvasnia! A digitális világ kihívásai szinte mindenkit érintenek, mégis kevesen foglalkoznak vele.

Az okostelefonok és a közösségi média olyan szinten felpörgették az életünket, amit az agyunk evolúciós okokból nem tud „normálisan” feldolgozni.

A 0-24 órában bejövő üzenetek, értesítések és a végtelen információ hatására nem csak egyre szétszórtabbak és stresszesebbek vagyunk, hanem könnyen függővé is válhatunk.

Ezért is fontos tudatosan használni az okos eszközöket, és meghúzni azokat a határokat, hogy azok minket szolgáljanak, és nem mi szolgáljuk azokat.

A digitális minimalizmus egy olyan technológiai filozófia, aminek a célja, hogy az online töltött időnket kizárólag olyan gondosan kiválasztott tevékenységre koncentráljuk, amik leginkább támogatják az életünket.

Az elmélet mellett a könyv számos példát és gyakorlatias ötletet ad ahhoz, hogyan tegyünk rendet a digitális életünkben.

2. A hét filmje

„A történelem során még nem volt olyan, hogy ötven tervező, húsz és harmincöt év közötti fehér férfiak Kaliforniában, olyan döntéseket hoznak, amik kétmilliárd életre lesznek hatással. Kétmilliárd ember gondolatait fogják befolyásolni, csak mert egy tervező a Google-nél megmondta, hogyan fognak működni az értesítések, amire minden reggel ébredünk.” – Tristan Harris

Jó ideje a listámon volt ez a dokumentumfilm, a héten pedig végre sikerült időt találnom rá, hogy megnézzem a közösségi dilemmát. Annak ellenére, hogy számomra túl sok újdonságot nem mondott, mégis nagyon tetszett a film.

A Netflix alkotása elsősorban a közösségi média veszélyeit járja körül, ami pedig külön tetszett, hogy a filmben maguk a közösségi média szakértői beszélnek a digitális világ problémáiról.

  • Hogyan válunk egyre függőbbé a technológiától?
  • Hogyan kerülünk egyre távolabb a valódi kapcsolatainktól?
  • Hogyan lesz egyre megosztottabb a társadalmunk
  • Hogyan romlik évről évre a mentális egészségünk.

A közösségi dilemma néhol kicsit hatásvadász, néhol kicsit egyszerűsít, mégis érdemes megnézni, mert kiválóan összefoglalja és felhívja a figyelmet azokra a témákra, amik a legnagyobb hatást gyakorolják az életünkre.

A kérdés már csak az, hogy mit kezdünk ezzel az információval.

3. A hét eszköze

A News Feed Eradicator egy végtelenül egyszerű Google Chrome bővítmény, ami annyit csinál, hogy leblokkolja a Facebook hírfolyamodat és a helyére egy inspiráló idézetet varázsol.

Például ezt: “Procrastination is like a credit card: it’s a lot of fun until you get the bill.”

És ennyi.

A bővítmény lényege, hogy megkapjuk a Facebook összes funkcióját, csak éppen a hírfolyam nélkül, ami számomra sokat segít, hogy ne vesszek el a céltalan görgetésben, viszont a releváns csoportokban ugyanúgy hozzáférjek az értékes tartalmakhoz.

Nagyjából 4 éve tettem fel a gépemre a News Feed Eradicatort, amit azóta se kapcsoltam ki.

Bele se merek gondolni, mennyi értékes időt és energiát elvesztegetettem volna, ha nem használom ezt az egyszerű produktivitási eszközt.

(Ha Mac-et használsz, jó alternatíva lehet a Quiet Facebook, amit ezen a linken keresztül érhetsz el.)

4. A hét gondolata

A fitneszipar szép hasznot húz abból a vágyunkból, hogy egészségesek legyünk; a fizikai erőnlét olyan cél, amelyet szinte mindenki magáénak érez (akár tesz érte, akár nem). A személyes higiéniai szokások, mint a rendszeres fürdés és fogmosás pedig szinte automatikussá váltak. A mentális erőnlét vajon miért nem?

5. A hét kérdése

Mik azok a tevékenységek, amik a leginkább feltöltenek? Mik azok, amik csak az időd és az energiád viszik?
Kik azok az emberek, akik feltöltenek? Kik azok, akik csak leszívják az energiád és visszahúznak?

Iratkozz fel az email listámra, hogy hozzáférj a legjobb tartalmakhoz!