#PMP Hírlevél: értékes tartalmak, hasznos eszközök, inspiráló gondolatok

Produktivitás & Mindset Percek #7

1. Heti könyvajánló

Érdekes módon sosem gondoltam magamra úgy, mint akit érintene a kiégés.
Egyrészt mindig is törekedtem rá, hogy egyensúlyt tartsak az életemben, másrészt amúgy is „bírom én a strapát”. (SPOILER: Ez az egyik leggyakoribb hiedelem, ami kiégéshez vezethet.)

Az elmúlt hónapokban viszont nagyon nagy nyomás volt rajtam a munkában és a magánéletben is, és éreztem, hogy napról napra kimerültebb vagyok.

Szerencsés egybeesés, hogy pont ekkor jelent meg a Business Burnout Biblia, amit rögtön el is kezdtem olvasni. A könyv egyenesen sokkolt, annyi helyen magamra ismertem.

Például egy tesztből kiderült, hogy 22 kiégésre hajlamosító tényezőből 19 simán igaz rám. Szerencsére időben felismertem, hogy min megyek keresztül és min kell változtatnom, amiben sokat segített Bence könyve.

A Business Burnout Biblia egy hiánypótló írás a kiégés témában, ami nem csak vállalkozóknak és üzletembereknek (hanem mindenki számára) ajánlott!

2. A hét írása

Mark Manson az egyik kedvenc bloggerem, ez a bejegyzése pedig különösen betalált.

„Mindenki jól akarja érezni magát az életben. Mindenki szeretne egy gondtalan, boldog és könnyű életet élni, szerelembe esni, csodálatos szexet átélni, minőségi kapcsolatokat ápolni, jól kinézni, sok pénzt keresni, népszerű és mások által tisztelt ember lenni…”

A legtöbb ember ezt szeretné, amivel viszont sokan nem számolnak, hogy a vágyaknak ára is van. És valljuk be, sokan csak álmodoznak, de valójában nem hajlandóak megfizetni az eredmények árát.

Ami nekem sokat segítet a céljaimmal kapcsolatban, hogy nem csak azt a kérdést szoktam feltenni magamnak, hogy mit szeretnék elérni, és mik az ehhez vezető lépések, hanem azt is, hogy mit vagyok HAJLANDÓ ezek közül megtenni?
A kulcs az egészben a személyes felelősség.

Semmi gond azzal, ha valaki nem akar változtatni az életén. A lényeg, hogy tudatos döntést hozzunk arról, hogy mire mondunk igent vagy nemet.

Mark Manson szerint az életünk alakulását tekintve sokkal fontosabb az kérdés, hogy milyen „szenvedést” vagyunk hajlandóak önként bevállalni, mint az, hogy milyen célokat szeretnénk elérni.

Nagyon tudok azonosulni ezzel a gondolattal.

3. A hét eszköze

Időnként mindenkivel előfordul, hogy nehezen tudja eldönteni, hogy mire mondjon igent és mire nem-et.

Az Eisenhower Mátrix egy egyszerű és könnyen használható produktivitási eszköz, ami segít a fontos fel adatok tisztázásában és a döntéseink megkönnyítésében.

Az Eisenhower-mátrix egy négy cellából álló táblázat, amiben sürgősség és fontosság szerint négy kategóriába soroljuk a napi feladatainkat.

  1. Fontos – nem sürgős
  2. Fontos – sürgős
  3. Nem fontos – sürgős
  4. Nem fontos – nem sürgős

Sajnos a legtöbb embernek az a katasztrófája, hogy elveszik a sürgős (vagy sürgősnek tűnő) feladatokban és elhanyagolja a valóban fontos dolgokat.

Amiért nagyon hasznosnak tartom az Eisenhower Matrixot, mert rákényszerít arra, hogy megkérdőjelezzem azt, hogy valóban szükség van valamilyen feladat elvégzésére vagy sokkal fontosabb dolgaim is lennének.

4. A hét gondolata

Az élet teljes és egész volta egyensúlyt követel a boldogság és a szenvedés között. Mivel a szenvedés felettébb kényelmetlen, ezért az ember természetesen húzódozik attól, hogy tudomásul vegye, mennyi szorongásra és gondra teremtetett az ember. Ezért folyvást csitítgatjuk magunkat a javulás ígéretével vagy a minden bizonnyal beköszöntő boldogság reményével, nem gondolva arra, hogy a boldogság is meg van mérgezve, ha még nem ittuk ki a szenvedés poharát.

Carl Gustav Jung

5. A hét kérdése

Mi jelenleg a legfontosabb feladatod, amiről tudod, hogy kényelmetlen, de ha megcsinálnád, nagyon jó hatással lenne az életedre?

Iratkozz fel az email listámra, hogy hozzáférj a legjobb tartalmakhoz!