#PMP Hírlevél: értékes tartalmak, hasznos eszközök, inspiráló gondolatok

Produktivitás & Mindset Percek #6

1. Heti könyvajánló

Ez a könyv túlzás nélkül megváltoztatta az életemet.

A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása volt az első önfejlesztő – üzleti könyv, amit valaha olvastam (ezért elképzelhető, hogy elfogult vagyok). Utólag azonban nagyon szerencsésnek tartom magam, hogy elsőre nem valami más „sikerkönyvet” vettem a kezembe.

Lássuk be, tele a padlás olyan könyvekkel, amik sikert, pénzt, boldogságot ígérnek, cserébe nem sokat adnak, és ha valaki nem elég figyelmes, könnyen egy boldogság-siker hajhász tévútra is kerülhet.

Ne tévesszen meg senkit a könyv címe. Ez a könyv értékekről és olyan alapelvekről szól, amik valóban működnek, 30 éve is megállták a helyüket és 30 év múlva is ugyanolyan aktuálisak lesznek.

„Hiszem, hogy a személyes kiválóság alapvető forrása az integritás. Akkor lesz nyugodt a lelkiismereted, ha az igaz elvekkel, és értékekkel harmóniában van az életed, nem pedig fordítva.” Stephen Covey

2. A hét videója

„Ha szeretnéd megváltoztatni a világot, kezdd az ágyad rendbe rakásával!”

Hihetetlen, hogy egy olyan jelentéktelennek tűnő rutin, mint a reggeli ágyazás, milyen pozitív hatással lehet az életünkre.

A fenti idézet William H. McRaven admirális 2014-es egyetemi beszédéből származik, ami több millió embert inspirált arra, hogy tegye rendbe a környezetét.

Lehet, hogy az idézet túlzásnak tűnik, viszont számos pszichológiai kutatás is bizonyítja az ágyazás pozitív hatásait.

A külső rendetlenség gyakran belső rendetlenséghez vezet (ami fordítva is igaz), az ágyunk rendbe rakása pedig az egyik legegyszerűbb módja a belső igényesség és az önfegyelem megteremtésének.

  • Ha rendezetten hagyod hátra az ágyad, ez elősegíti a mentális rendezettséget is és olyan momentumot teremt, amivel produktívabbá válsz, és könnyebben el tudod végezni a nap többi teendőjét.
  • A rendezett környezet bizonyítottan csökkenti a stressz szintet, és felszabadítja a mentális energiát.
  • Ha úgy kezded a napod, hogy valamit rendbe teszel, ez elősegíti, hogy proaktív mindsetbe kerülj, és arra sarkall, hogy további pozitív szokásokat alakíts ki.

Az egyik kedvenc gondolatom a beszédből: Ha nem tudod a kis dolgokat rendbe rakni, hogy várhatod el magadtól, hogy nagy, nehéz problémákat oldj meg?

3. A hét eszköze

Ha produktívabb szeretnél lenni, nem támaszkodhatsz kizárólag az akaraterőre és a motivációra. A célok eléréséhez szükség van a megfelelő szokások kialakítására.

Azonban valljuk be, kihívást jelentő feladat lehet minden nap olyan dolgokkal foglalkozni, amiket addig nem csináltál rendszeresen.

Itt jönnek képbe a szokáskövető alkalmazások.

Ezek az eszközök egyrészt segítenek a szokásaid nyomon követésében, másrészt abban is támogatnak, hogy nagyobb valószínűséggel megcsináld azt, amit elterveztél.

A Habit-Bull az egyik legnépszerűbb szokáskövető a piacon.

A használata egyszerű, a felülete letisztult, az egyetlen hátránya, pedig éppen az, ami az előnye, vagyis az, hogy túl sok mindent tud. Ha még csak most ismerkedsz a szokáskövetéssel, elképzelhető, hogy kezdetben bonyolultnak tűnhet az alkalmazás.

Ha egyszerűbb megoldásokat keresel szinte bármilyen más szokáskövető módszer megteszi. Én évekig Excel táblázatban és jegyzetfüzetben vezettem a szokásaimat, ami tökéletesen megfelelt a céljaimnak.

4. A hét gondolata

Ami könnyen elérhető, az a felszínen csillog. Ami érték, olykor fénytelen, és a mélyre kell ásni érte. Amiben a sokaság élvezetét leli, sivár és illanó gyönyörűséget kínál. Amiről én beszélek, az a felszínről nem látható, és bensődben derül.

5. A hét kérdése

Mi, az az egyszerű teendő, amit ha a mai napon elintéznél, nagy megnyugvást jelentene az életedben?

Iratkozz fel az email listámra, hogy hozzáférj a legjobb tartalmakhoz!