#PMP Hírlevél: értékes tartalmak, hasznos eszközök, inspiráló gondolatok

Produktivitás & Mindset Percek #4

1. Heti könyvajánló

Az önfejlesztő körökben van egy népszerű elmélet arról, hogy ha szeretnél sikeres lenni a munkádban, csak követned kell a szenvedélyed.

Cal Newport könyvében cáfolja ezt a hiedelmet, és kifejti, hogy ez miért nem igaz. Szerinte akkor tudjuk szenvedéllyel végezni a munkánkat, ha érezzük, hogy tudunk fejlődni és egyre jobban csináljuk. Tehát a szenvedély a befektetett munka gyümölcse és nem előfeltétele.

Cal Newport szerint, ahhoz, hogy motiváltak legyünk, élvezzük, amit csinálunk, és jól teljesítsünk a munkánkban, három feltételnek kell teljesülnie:

  • Autonómia: mennyire érzed azt, hogy te irányítod a napjaid, és azok a dolgok, amikkel az időd töltöd valóban fontosak?
  • Kompetencia: mennyire érzed magad jónak abban, amit csinálsz?
  • Kapcsolódások: mennyire kapcsolódsz más emberekhez a munkád során?

Számomra a könyv legfontosabb tanulsága az, hogy az „ideális” munka nem az, amit egyszer csak megtalálunk, hanem amit saját magunknak kell megteremteni, erőfeszítés és tanulás árán.

2. A hét videója

Közel kétmillió mérföldnyi idegsejt hálózatával az emberi agy az egyik legösszetettebb szerkezet a világon. A koponyánkban gyakorlatilag egy külön univerzum helyezkedik el, számtalan rejtéllyel és lehetőséggel.

Sajnos a legtöbb ember úgy bánik az agyával, mint a testével: keveset edzi és gyakran „junkfooddal” tömi.

Ami a testnek a chips, a kóla és a sült krumpli, az az elmének az okostelefon és a közösségi média.

Az okos eszközök és a közösségi média olyan szinten felpörgették az életünket, amit az agyunk evolúciós okokból nem tud „normálisan” feldolgozni.

A 0-24 órában bejövő üzenetek, értesítések és a végtelen információ hatására nem csak egyre szétszórtabbak és stresszesebbek vagyunk, de romlik a memóriánk és a kreativitásunk is.

Jim Kwik szerint a jó hír, hogy ennek nem kell így lennie. Az elménk ugyanúgy, mint a hasizmunk, a megfelelő edzéssel nagyon jól fejleszthető.

Az egyik kedvenc szokásom, amit a videó hatására kezdtem el csinálni, hogy a felkelést követő 2-3 órában nem nyitok meg a telefonomon sem böngészőt, sem YouTube-ot sem közösségi média oldalakat.

Ez az egyserű rutin sokat segít a halogatás leküzdésében és abban, hogy fókuszáltak és proaktívak legyenek a napjaim.

3. A hét eszköze

A Tárki felmérése szerint a magyar lakosság körében 2005-höz képest, az elmúlt 15 évben majdnem megfeleződött a rendszeres olvasók száma.

A felmérésből az is kiderül, hogy az emberek 33%-a az időhiány miatt nem vesz a kezébe könyveket.

Amikor megláttam ezt a számot, az első gondolatom az volt, hogy ez elég gyenge kifogás.

Aztán belegondoltam a saját helyzetembe. Évek óta szinte minden „időpazarló” tevékenységet kizártam az életemből, mégsem találtam mindig időt az olvasásra.

Részben ezért is kezdtem el az elmúlt években egyre több hangköskönyvet hallgatni.

Számomra a hangoskönyvek legnagyobb előnye, hogy ingázás, főzés, takarítás, sportolás és sok más tevékenység közben is lehet őket fogyasztani.
A kedvenc szolgáltatóm az Audible, ahol számtalan könyv érhető el a legkülönbözőbb témákban, az üzleti-önfejlesztő könyvektől kezdve, egészen a szépirodalomig.

Az Audible egyedüli hátránya, hogy a legtöbb könyv csak angol nyelven érhető el, ezt leszámítva a hangoskönyvek pontosan azt adják, mint a „fizikai” társaik, ráadásul rugalmasabban és olcsóbban is hozzájuk lehet jutni.

4. A hét gondolata

Ha tudásra akarsz szert tenni, naponta gyarapítsd az ismereteidet. Ha bölcsességre, naponta válj meg néhánytól.

5. A hét kérdése

Ha valaki csak a tetteidet látná és nem hallaná a szavaidat, vajon mit mondana a prioritásaidról?

Iratkozz fel az email listámra, hogy hozzáférj a legjobb tartalmakhoz!