#PMP Hírlevél: értékes tartalmak, hasznos eszközök, inspiráló gondolatok

Produktivitás & Mindset Percek #3

1. Heti könyvajánló

Akik közelebbről ismernek, tudják, hogy nagyon szeretek játszani. Sakkozás, társasjátékok, kártyajátékok, legózás a gyerekekkel vagy komplexebb logikai játékok, igazából bármi jöhet.

A játék az egyik olyan tevékenység (a jó beszélgetések mellett), amiben a legjobban el tudok merülni. Szinte teljesen eltűnik az idő, átadom magam a folyamatnak és valóban élvezem azt, amit csinálok.

Csíkszenmihályi Mihály ezt az élményt Flow állapotnak nevezte, amit az életünk számos területén megtapasztalhatunk, akár a sportban, társas kapcsolatainkban, munkában vagy művészetekben.

A Flow egy nagyszerű könyv arról, hogyan tudjuk úgy irányítani tudatunkat, hogy következetesen eljuthassunk a flow állapotába. Ez az az állapot, ahol a lehető legoptimálisabb teljesítményt nyújtjuk és a legtöbb örömöt tapasztaljuk az életünkben.

Sajnos a legtöbben keveset tapasztalják meg ezt az élményt. A sok elfoglaltság, munka és a sok agyalás következtében könnyű elveszíteni a kapcsolatunkat önmagunkkal és a világgal, pedig a flow megélésének lehetősége mindenkiben benne van.

A könyvből megtudhatod, milyen tényezők befolyásolhatják, hogy flowba kerülhess, és hogyan érd el gyakrabban ez az állapot.

2. A hét videója

Amíg korábban sokak fejében élt egyfajta misztikus kép a meditációról, manapság egyre népszerűbb a téma.

A meditáció egyre inkább kikerült a spirituális/vallási körökből és bekerült az élsportolók, katonák, vállalkozók és cégvezetők életébe. A különböző alkalmazásoknak és meditációs programoknak köszönhetően pedig sok ember nappalijába is beköltözött a meditáció.

Nem véletlenül.

Az elmúlt években számos tanulmány és kutatás bizonyította, hogy akár napi 10 perc meditáció is sokat javíthat a fizikai és mentális állapotunkon.

A mai videóban a Headspace alapítója beszél arról, hogyan tehetjük nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá a mindennapjainkat a meditáció segítségével.

Az egyik kedvenc gondolatom a videóból:

„Nem változtathatunk meg minden apró mozzanatot, történést az életünkben, de változtathatunk azon, hogy ezeket hogyan éljük meg.”

A meditáció hatására könnyebben észreveszem az élet apró örömeit és jobban el tudok merülni abban, amivel éppen foglalkozok. Például, mikor dolgozok, figyelek arra, hogy ne az elintéznivalókon járjon az eszem, hanem teljesen a munkára fókuszáljak, amikor pedig a családommal vagyok, ne a munkán pörögjenek a gondolataim, hanem rájuk figyeljek.

3. A hét eszköze

A naplózás egy időtlen produktivitási eszköz. Az írás egy remek módszer, hogy fejleszd a koncentrációd, prioritásokat állíts fel és kitisztítsad az elméd. A naplózás bizonyítottan segít a stresszkezelésben és növeli a produktivitást is.
Számomra a legjobb helye a gondolataimnak a „nagy fekete füzetem”, ami az elmúlt években az egyik kedvenc produktivitási eszközöm lett.

Ebben a füzetben szoktam vezetni a heti terveimet, a napi teendőket, a munkával kapcsolatos ötleteket, mind-mapeket készítek benne és szokáskövetőként is szolgál.

Ha tele van a fejem elintéznivalókkal, vagy valami dilemmát okoz és frusztrál, egyszerűen előfeszem a füzetet és leírom, ami bennem van.

Ez az egyszerű módszer időről időre sokat segít a tisztánlátásban, kiegyensúlyozottságban és abban, hogy folyamatosan haladjak a céljaim felé.

Én személyesen az A4-es méretű, keményfedeles füzeteket szeretem a legjobban. A Canson 180° Artbook – 21×29,7 cm (A4) -t évek óta használom, ami igényes strapabíró füzet és tökéletesen megfelel a céljaimnak.

4. A hét gondolata

A mindennapok forgatagában nagyon könnyen beleeshetünk a siker hajszolásának csapdájába: mind keményebben dolgozunk azért, hogy minél magasabbra jussunk az érvényesülés létrafokain, s csak amikor a létra tetejére érünk, vesszük észre, hogy az nem a jó falhoz támaszkodik.

5. A hét kérdése

Jelenleg melyik fontos területet hanyagolod el leginkább az életedben?

Iratkozz fel az email listámra, hogy hozzáférj a legjobb tartalmakhoz!