#PMP Hírlevél: értékes tartalmak, hasznos eszközök, inspiráló gondolatok

Produktivitás & Mindset Percek #2

1. Heti könyvajánló

A szokások az életünk építő kövei.

És bár az egyes szokások önmagukban jelentéktelennek tűnhetnek, idővel óriási hatást gyakorolnak az egészségünkre, teljesítményünkre, a pénzügyi biztonságunkra és az elégedettségünkre.

A legtöbben tisztában vannak a rossz szokásaikkal és szeretnének pozitív szokásokat kialakítani, mégis nehezen boldogulnak, időről időre visszaesnek, nem tudják fenntartani a folyamatot.

Charles Duhigg könyve a szokások tudományának egyik alapműve.

A Szokás hatalma egy remekül megírt, szórakoztató olvasmány, tele izgalmas tudományos felfedezésekkel és sztorikkal, amelyek magyarázatot adnak arra, hogyan működik az elménk és megmutatja, hogyan változtathatunk maradandóan az életmódunkon.

2. A hét videója

„A halogatás olyan, mint a hitelkártya. Nagyon jó szórakozás, amíg meg nem kapod a számlát.” – Christopher Parker

Legyünk őszinték, olykor mindannyian halogatunk valamit. Ezt tehetjük egyszerűen kényelemből, de gyakran ennél mélyebb rétegei vannak a viselkedésünknek.

Túl gyakran külső elvárások alapján tűzünk ki célokat. Azért, hogy mások elfogadjanak, jobb színben tüntessük fel magunkat, vagy megfeleljünk valaki elvárásainak. Sajnos ezek mindegyike a halogatást erősíti és sok ember így éli az életét. Nincs elég belső hajtóerő.

Ahhoz, hogy felülkerekedjünk a halogatáson, fontos, hogy olyan dolgokkal foglalkozzunk, amik jelentőségteljesek és belső elégedettséggel töltenek el bennünket.

Jordan Peterson előadásának részlete, egy remek összefoglalója a fenti témának, ami nem csak a felszínt kapargatja, hanem a dolgok mélyére ás.

Annyira szeretem ezt a videót, hogy havonta egy-kétszer legalább meg szoktam nézni, hogy emlékeztessen rá, miért is csinálom azt, amit.

3. A hét eszköze

A naptár az egyik legjobb, ha nem a legjobb produktivitási eszköz.

A kutatások szerint, ha valamit beírsz a naptáradba, HÁROMSZOR valószínűbb, hogy meg fogod valósítani a dolgot, mintha nem írnád be a naptáradba!

Ez persze jól hangzik, de…

Az egyik leggyakoribb fenntartás a naptárral kapcsolatban, hogy elveszi a szabadságot. Ez viszont alapjaiban egy hibás meggyőződés. Sőt, sok esetben épp ennek az ellenkezője az igaz. Pont a naptár tudja megadni azt a szabadságot, amire olyan sokan vágynak.

A trükk?

Ne olyan naptárt készíts, ami csak arról szól, hogy mikor mit KELL elintézned! Készíts olyan naptárt, hogy olyan napjaid legyenek, amilyeneket SZERETNÉL! Amire, ha ránézel, azt tudd mondani: „Na, ez igen, ha így néznének ki a napjaim, annak tényleg lenne értelme!”

A személyes kedvencem a Google Calendar, ami egy egyszerűen kezelhető, rugalmas és mindenki számára könnyen hozzáférhető eszköz.

A naptár használatával produktívabbá és kiegyensúlyozottabbá teheted a napjaid, könnyebben összehangolhatod a munkát a magánélettel ráadásul a halogatás leküzdésében is sokat segíthet.

Röviden összefoglalva a lényeget: „Make a DAMN schedule! And stick to it” – Jordan Peterson

4. A hét gondolata

Kétféle tévedés létezik: az ambícióból és a lustaságból elkövetett tévedés. Az első a tenni akarás, a cselekvésre való eltökéltség következménye. Ezt a fajta tévedést az információhiány állapotában követjük el, mivel képtelenség előre valamennyi tény birtokában lennünk. Ez a viselkedésmód támogatást érdemel. Bátraké a szerencse! A második a tétlenség vágyának, a lustaságra való eltökéltségnek a következménye, amikor is félelemből nem vagyunk hajlandóak változtatni egy rossz élethelyzeten, bár az összes tény birtokában vagyunk. Így válik a tanulás élménye halálos kínszenvedéssé, a rossz párkapcsolat pocsék házassággá, az elhibázott munkahelyválasztás pedig életfogytiglani börtönbüntetéssé.

5. A hét kérdése

Milyen dolgokat kerülsz el csak azért, mert túl sok idő lenne elérni a kívánt eredményeket?

Iratkozz fel az email listámra, hogy hozzáférj a legjobb tartalmakhoz!