Reggeli rutin

Hogyan indítsd energikusan, produktívan és jókedvűen a napod?

A reggeli rutin egy meglehetősen népszerű téma a legjobb sportolók, vállalkozók, szabadúszók, művészek és személyes fejlődéssel foglalkozók körében.

Számos történetet lehet olvasni különböző ismert, sikeresek emberek, mint például Benjamin Franklin, Steve Jobs, Bill Gates, Leonardo DaVinci, Einstein, Tony Robbins, vagy Richard Branson reggeli rutinjairól.

Nem véletlenül.

Egy jó reggeli rutin segít, hogy jobb hangulatban teljen a napod, energikusabb, produktívabb, kreatívabb legyél és jobb teljesítményt tudj nyújtani a munkában. Emellet segít az önfegyelem, az akaraterő és a fókusz fejlesztésében is.

Ahogy az ismert mondás szól: ha meg tudod nyerni a reggeled, meg tudod nyerni a napod.
Persze önmagában attól, hogy van egy jó reggeli rutinod, még nem leszel milliomos vállalkozó vagy feltaláló, az azonban, hogy mivel töltöd az ébredés utáni első órád nagyon is sokat számít.

MIért fontosak a reggelek?
Mindenki tudja milyen érzés bal lábbal kelni, amikor a reggeli kávé is alig indít be, egész nap nyomott vagy, ingerültebb vagy a pároddal és a kollégákkal, motiválatlan vagy a munkában, az apró dolgok is kizökkentenek, és alig várod már, hogy vége legyen a napnak.

Ezzel szemben milyen jó érzés, amikor kipihenten, energikusan ébredsz, alig várod, hogy belevágj a napi teendőkbe, fókuszáltan megy a munka, és gördülékenyen haladsz az elintéznivalókkal.

Sajnos sok ember számára az utóbbi forgatókönyv csak egy álom, és minél kevésbé menedzseli valaki a reggeleket, annál valószínűbb, hogy ez így is marad.

 • Sokan alapból nehezen ébrednek, nehezen térnek magunkhoz, aminek következtében sok idő elmegy a szöszmötöléssel, semmittevéssel.

 • Sok ember első dolga ébredés után, hogy megnézi az üzeneteit, átfutja a híreket, vagy fellő egy-két YouTube videót, amivel szintén sok idő elmegy, és könnyen halogatáshoz vezet. A halogatást pedig gyakran lelkiismeret-furdalás követi, ami még inkább lehúzza a hangulatot.

 • Családosként pedig különösen nagy kihívást jelenthet időben elkészülni, mindent elrendezni, ami sok kapkodással, stresszel jár, és már kora reggel rendesen leszívja az embert.
  De miért is fontos mindez, és miért van kihatással a reggelek minősége az egész napodra?
sleepless-affect-your-health-and-productivity

Hogyan hat a napjaidra a reggelek minősége?
Nagyon leegyszerűsítve az agyunk úgy működik, mint egy szűrő. Az hogy mire fordítod a figyelmed (mivel töltöd az időd és az energiád) meghatározza azt is, hogy hogyan érzékeled a világot, milyen lesz az érzelmi állapotod és a mindset-ed.

Például, ha ébredés után az első dolgod, hogy elkezded nyomkodni a telefonod, ezzel nem csak értékes időt vesztegetsz, hanem arra tanítod az agyad, hogy egy cselekvőképes állapot helyett egy „reaktív állapotba” kerülj.

Mit jelent ez?

1. Reaktív vs. cselekvő állapot

A reaktív állapot lényegében azt jelenti, hogy kiadod a kezed közül az irányítást. Ahelyett, hogy a saját életeddel foglalkoznál, már kora reggel hagyod, hogy a hírfolyamod, az Instagram sztorik, e-mailek, hírek, stb. befolyásolják a napod.

Ahogy Brandon Bouchard, a világ egyik vezető teljesítmény trénere fogalmaz:
„In inbox is nothing but a convenient organizational system for other people’s agenda for your life”

Persze mondhatod azt, hogy pár videó és egy kis Facebookozás mit számít, de ez nem csak a reggelekről szól. Minél többet foglalkozol a környezet történéseivel, annál inkább arra tanítod az agyad, hogy más helyzetekben is csak reagálj az eseményekre, ahelyett, hogy tennél a dolgokért.

Ez azért is fontos, mert a kutatások szerint, minél inkább úgy érzi valaki, hogy nincs irányítása az élete felett, annál nagyobb lesz a stressz és a frusztráció.

2. Fókusz vs szétszórtság

A reggeli telefonozás nem csak a mindset-re van rossz hatással, hanem jelentősen csökkenti a fókuszra való képességet. Minél többet vagy reaktív állapotban, annál valószínűbb, hogy szétszórt leszel és elveszíted a kapcsolatot önmagaddal és a jelennel. 

Sajnos egyre többen vannak, akik rendszeresen panaszkodnak arra, hogy a nap nagy részében fáradtak, szétszórtak, nehezen tudnak figyelni másokra vagy munkára.

Az igazság az, hogy ha nem teszel azért, hogy ez máshogy legyen, nem is várhatsz más eredményeket.

Jó hír, hogy sem a fókuszod, sem az energiaszinted minősége nincs kőbe vésve – írja Jim Kwik a világ egyik vezető memória trénere.

Ezek mind fejleszthető készségek, de ha nem edzed őket napról napra, ugyanúgy, mint az izmaid, idővel elsorvadnak.

hogyan növeld az energiaszinted és a produktivitásod? 

A megfelelő fókusz azért is fontos, mert ahová a figyelmed irányul, lényegében oda irányul az életed is. Nem mindegy tehát, hogy mire fordítod az időd és az energiád.

A reggeli rutin célja, hogy ne halogatással, időpazarlással és stresszel induljon a napod, hanem minél hamarabb cselekvő állapotba kerülj, és nagy lendülettel vágj bele a napi teendőkbe.

Szerencsére nem kell „produktivitási Nindzsának” lenned ahhoz, hogy jelentősen javíts a napjaidon. Elég, ha odafigyelsz pár alappillérre.

Leegyszerűsítve, a napjaink minőségét három dolog határozza meg. A fizikai, az érzelmi, és a mentális energiánk. Ezeket nagyjából úgy kell elképzelni, mint egy akkumulátort: ha rendesen fel van töltve jól működik, ha le van merülve, használhatatlan.

Két tényező határozza meg, hogy mennyi energiával (töltöttséggel) rendelkezünk. Az egyik, hogy mennyit fogyasztunk belőle, a másik, hogy mennyit dolgozunk érte aktívan, vagyis mennyit töltjük az „akkumulátorokat.”

Mivel az energiaszintünk véges, ezért különösen fontos, hogy jól gazdálkodjunk az erőforrásokkal.

Fizikai energia

Sajnos amennyire egyszerű, annyira elhanyagolt terület a fizikai feltöltődés.

Bizonyára te is tapasztaltad már, hogy kialvatlanul, éhesen, kimerülten nem lehet normálisan működni. Ennek ellenére a legtöbb ember rosszul alszik, szundira is nehezen tud felkelni, egészségtelenül eszik, és a megfelelő vízfogyasztást és mozgást is gyakran elhanyagolja.

A fizikai energia alapja a minőségi alvás, a rendszeres mozgás és az egészséges étrend. Ahhoz, hogy frissen és lendületesen induljon a napod, mind a háromra érdemes odafigyelned.

Szerencsére nem kell elit atlétának lenned ahhoz, hogy jelentősen javíts a fizikai energiaszinteden. Elég, ha pár apróságra odafigyelsz, és sokkal fittebb leszel.

Mit csinálj? – Reggeli rutin tippek a fizikai energia növelésére

 • Közvetlenül ébredés után igyál 3-5 dl citromos vizet.
 • Csinálj egy rövid átmozgató edzést. Ez lehet pár karkörzés, fekvőtámasz, felülés, nyújtó gyakorlatok, reggeli futás, jóga.
 • Szívj egy kis friss levegőt.
 • Meditálj vagy csinálj valamilyen légző gyakorlatot.
 • Mosd meg az arcod hideg vízzel vagy vegyél egy hideg zuhanyt.
 • Legyen minőségi reggelid.

Természetesen nem kell minden reggel órákat tölteni a felsorolt dolgokkal, már 5-10 perc ráfordítással is jelentős hatást érhetsz el.

Próbáld ki, mi az, ami neked legjobban működik, amit évezettel tudsz csinálni. Ennek hatására egész biztos frissebben indulnak majd a napjaid és fejben is jobban ott tudsz lenni.

érzelmi energia

Az érzelmi energiád leginkább az határozza meg, hogy mennyit időt töltesz olyan dolgokkal, amikre van befolyásod és mennyit foglalkozol olyan dolgokkal, ami fölött nincs irányításod.

 • Minél többet aggódsz a jövőn, rágódsz a múlton és minél többet foglalkozol rajtad kívülálló eseményekkel, annál frusztráltabb és stresszesebb leszel.
 • Minél többet foglalkozol azzal, hogy jobbá tedd a saját és környezeted életét és megoldásokat keress a kihívásokra, annál kiegyensúlyozottabb, magabiztosabb és motiváltabb leszel.

Sok érzelmi energiát tudsz megspórolni, ha csak azokra a dolgokra összpontosítasz, amikre van ráhatásod.

Mit csinálj? – Reggeli rutin tippek az érzelmi energia növelésére

Jelöld ki a napi céljaid

Mit szeretnél elintézni, megvalósítani a nap folyamán, mi az, ami segít, hogy jó legyen a napod?

A napi célok megfogalmazása segít, hogy ne áldozatként, hanem olyan emberként tekints magadra, aki tesz azért, hogy jobb legyen az élete. Ez jelentősen növeli az önbecsülésed, és sok stressztől megszabadíthat.

Vezess „hálanaplót”

Milyen dolgokért vagy hálás az életedben?

A hálanapló célja, hogy kiszakítson a mindennapi problémák és elintéznivalók tengeréből, és a figyelmed a jelentőségteljes dolgokra irányítsa. Kutatások szerint ez az egyszerű szokás javítja az érzelmi szinted.

Csinálj valamit, ami jólesik

Egy jó könyv, a kedvenc zenéid, vagy egy inspiráló videó nem fogja megoldani a problémáid, de sokat segíthet, hogy jobban érezd magad, beinduljon a napod, és könnyebben nekiállj a nehezebb feladatoknak.

Meditálj

A meditáció segít lelassítani és segít, hogy ne vessz el a fejedben és a negatív gondolatokban, hanem a jelenben tudj lenni és a cselekvésre tudj fókuszálni.

mentális energia

Egy olyan világban élünk ahol rendkívül túl vagyunk terhelve különböző ingerekkel és információkkal.

A hírek, TV, internet, reklámok, Netflix, közösségi média, videó játékok mellett számtalan dolog van, ami állandóan kizökkent, eltereli a figyelmünket és leszívja a mentális energiánkat. Nem csoda, hogy sokan szétszórtak, könnyen elvesznek a részletekben, és sok felesleges dolgokkal foglalkoznak.

A mentális energia lényegében arról szól, hogy mennyire vagyunk képesek a figyelmünket azokra a dolgokra irányítani, amik valóban fontosak.

Szerencsére, ahogy arról korábban szó volt, a fókusz, csakúgy, mint az izmaid, megfelelő edzéssel fejleszthetőek, ami által sok mentális energia felszabadítható.

Mit csinálj? – Reggeli rutin tippek a mentális energia növelésére

Kelj fel szundi nélkül

Ha belegondolsz, a szundi gyakorlatilag azt jelenti, hogy az első dolog, amit a nap folyamán csinálsz a halogatás. Ezáltal jó eséllyel megadod az alaphangot az egész napodnak, ami akarva akaratlanul kihat a mindsetedre.

Technológiai kontroll

Felkelést követően kerüld el az e-mailezést, böngészést, telefonozást, csetelést, internetezést. A legjobb, ha 1-2 órán keresztül be sem kapcsolod a géped, és repülő üzemmódban hagyod a telefonod, és csak olyan dolgokkal foglalkozol, amik előremozdítják a napod.

Tedd rendbe az ágyad

Pszichológiai kutatások bizonyították, hogy jóval produktívabb leszel, ha felkelés után rögtön cselekvéssel kezed a napod.

A külső rendetlenség gyakran belső rendetlenséghez vezet, az ágyad rendbe rakása pedig az egyik legegyszerűbb módja a belső igényesség és az önfegyelem megteremtésének.

Fókuszálj a legfontosabb dolgokra
A legfontosabb kérdés, amit minden reggel érdemes feltenni: „Mit tegyek, hogy jó legyen a napom?” A napi teendők, célok, jövőkép elolvasása segít a figyelmedet azokra a dolgokra irányítani, amik valóban fontosak, ahelyett hogy pazarolnád, vagy céltalanul töltenéd az időd.

hogyan kezdj bele a reggeli rutinod kialakításába?

1.Lépés: Köteleződj el 100%-osan

Ahogy Yoda mester is megmondta: „tedd vagy ne tedd, de ne próbáld!”

Sokan úgy szeretnének eredményeket elérni, hogy csak „próbálkoznak”. Elköteleződés nélkül viszont nincs valódi előrelépés, és valószínűleg hamar fel fogod adni a céljaid.

Amikor én elkezdtem kialakítani az új reggeli rutinom, az volt a célom, hogy bármi is legyen, 30 napig csinálni fogom, ha van kedvem, ha nincs, aztán majd meglátom mi lesz.

Úgy tekintettem rá, mint egy kísérletre. Ha bejön sokat profitálok belőle, ha nem, akkor legalább szerezek egy csomó tapasztalatot. Szerencsére a mellett, hogy sokat profitáltam belőle, sok új tanulsággal is gazdagabb lettem.

2.Lépés: Kezdd kicsiben

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy úgy kezdenek el szokásokat kialakítani, mintha büntetnék magunkat, azért mert eddig nem jól csinálták a dolgokat.

Idő kell ahhoz, hogy az új szokások beépüljenek az életedbe, és ha egyszerre túl sokat vállalsz, könnyebben fel fogod adni, amint jön egy nehezebb nap.

Nekem a legjobban az működik, hogy olyan könnyűvé teszem az új szokásokat, hogy ne tudjam azokat nem megcsinálni. A reggeli rutinom kialakításánál is kezdetben csak 1-2 szokást kezdtem el csinálni és amikor láttam, hogy ezek már simán mennek, úgy bővítettem új szokásokkal.

3.Lépés: Tökéletesség helyett konzisztencia

Kezdetben nagyon könnyű lelkesedni az új szokásokért, a motiváció viszont nem tart örökké. Ha csak akkor foglalkozol a reggeli rutinoddal, ha kedved van hozzá és minden körülmény tökéletes, nem lesz fenntartható a fejlődés.

Sokan túl nagy elvárásokkal kezdenek új dolgokba, és ha valami nem a tervek szerint alakul, könnyen kiesnek a ritmusból és idővel feladják.

Nekem is több időbe telt, mire rájöttem, hogy folyamat elején nem az a lényeg, hogy mindent tökéletesen csináljak, hanem az, hogy konzisztensen csináljam a dolgokat.

Eleinte nem az eredmények elérése a cél, hanem az, hogy az új szokás az életed (értékrended) része legyen, ehhez pedig fontosabb, hogy napról napra tedd a dolgodat, akkor is, ha az nem megy tökéletesen.

4.Lépés: Szabd személyre a reggeli rutinod

Sok önfejlesztő könyvben találkozhattál már azzal, hogy különböző ismert embereknek milyen reggeli szokásaik vannak.

Ezek alapján könnyű azt gondolni, hogy neked is ezeket a szokásokat kell csinálnod ahhoz, hogy „sikeres és boldog”, legyél. Az igazság viszont az, hogy nincsenek univerzális megoldások, amik biztosan működnek.

Az elmúlt évek alatt én is nagyon sok mindennel próbálkoztam már. Volt, ami ezek közül bejött volt, ami egyáltalán nem.

Az egyik dolog, amit megtanultam, hogy fontos a rugalmasság és az, hogy ne próbáljak magamra erőltetni olyan szokásokat, amik másoknak „papíron” jól működnek, de nekem egyáltalán nem jönnek be (például 5 órás kelés).

5.Lépés: Vezess szokáskövetőt

Amíg csak fejben tervezgeted a dolgokat, sokkal könnyebb elfelejteni, halogatni, és elhanyagolni az új szokásokat, mintha leírnád azokat.

„What get measured, gets managed.” írja Peter Drucker, és nagyon egyetértek vele.

Nap mint nap tapasztalom saját magamon is, hogy amit leírok, vagy vezetek valahol, annak sokkal nagyobb súlya van, mintha csak agyalnék a dolgokon.

Az egyik kedvenc módszerem egy egyszerű szokáskövető excel tábla. Zöld pipa, ha megcsináltam a tervezett szokásom, piros X, ha valami kimaradt.

Ez az egyszerű, eszköz, nem csak abban segít, hogy napi szinten jó úton maradjak, de segít megtörni a halogatást és fenntarthatóvá teszi a fejlődésemet is.

_____________________

Ha még nincs reggeli rutinod, vagy szeretnél új dolgokat beépíteni a mindennapjaidba, olvasd el a szokásokkal foglalkozó bejegyzésemet, amivel további értékes információkat találsz arról, hogy tudod megkönnyítheted a pozitív szokások kialakításának folyamatát.

összefoglalás

Ahogy elég valószínűtlen az, hogy egyik napról a másikra kiemelkedő eredményeket érjünk el, az is elég valószínűtlen, hogy az életünk egyik napról a másikra teljesen romba dőljön.

A legtöbb problémánk és a legtöbb válság, amivel szembesülünk az életünk során, gyakran hosszú évekig tartó rossz döntések és rossz szokások eredménye.

A jó hír, hogy a kiemelkedő eredmények elérése sem a véletlentől függ, hanem az is sok-sok apró, konzisztens, napi döntéseken múlik.

A reggeli rutin különösen jó példa erre. Ahogy indítod a napod, jó eséllyel úgy is fogod befejezni.

Ahogy töltöd a reggeled, valószínű úgy fogod tölteni a napod hátralevő részét. Ezek azok a sokszor jelentéktelennek tűnő mindennapi dolgok, amik összességében véve meghatározzák az életünket, az egészségünket, kapcsolatainkat, pénzügyeinket, karrierünket.

Kérdés, te, mit szeretnél kihozni a napjaidból?